Att planka en planka…

våren 2015

…eller bottenstock, om man ska vara petig. Strax akter om rodret, sprucken invid kölplankan, så att två bord dragits isär. Mellanrummet har sedan drevats ganska hårt, vilket förmodligen permanentat skadan – eller så är det drevningen i sig som orsakat skadan till att börja med. Svårt att veta.

Det första som måste göras var att ta bort drevgarnet och diverse, så att borden kunde svälla ihop igen. Ett bågfilsblad kom väl till hands här.

Här syns drevgarnet från utsidan.

En vantskruv av enklare modell på varje sida, lite ettans i nåten, och vi är redo att glömma det hela tills nästa vinter och segla lite istället..

våren 2016

IMG_6021

Den gamla bottenstocken borttagen och ihopsatt med häftklammer(!) för att tjäna som mall för den nya, också den i ek. Bandslipen är oumbärlig för att forma det stenhårda trät. Det var oväntat svårt att få till rundningen i två dimensioner – dels tvärskepps ut åt sidorna, dels långskepps, sluttande neråt, förut. Dessutom på två sidor.

IMG_6090

Hålen markerades från utsidan med det nya stycket på plats och borrades med pelarborr för att få hålen vertikala. Sedan traditionell fastsättning med kopparspik och bricka, som hamras med kulhammare medan ”mothålls-tattaren” håller emot med blytyngd från utsidan.

IMG_6091

Det där borde väl hålla i 80 år till, eller? Uppmärksamma läsare inser att det blir en repris av hela proceduren för bottenstock närmast föröver.