En kall?

Vinter/vår 2013

Öl är gott! Särskilt om den är kall. Här är några bilder från installationen av kylskåp inför säsongen 2013.

IMG_1061

Jag valde att anpassa ett toppmatat skåp genom att ta bort ytterhöljet och proppa ner det i ett befintligt utrymme innanför huvudskottet. Kompressorn monterades i aktra delen av sittbrunnen för att få så lite störande ljud som möjligt.

IMG_1095Det som gjorde installationen lite speciell, och som jag tror faktiskt gjorde den både effektivare och mindre störande, var att jag ersatte luftvärmeväxlaren med en värmeväxlare som monterades på utsidan av skrovet. En s.k. keel cooler.

IMG_1120

På så sätt slipper jag störande fläktljud och – framför allt – värmen från kompressorn, som inte har någonstans att ta vägen förutom ut i båten. Nu tas värmen istället upp av Mälaren och Saltsjöns svala vatten.

IMG_1161

Kompressorn monterades på gummibussningar för att minimera ljud och vibrationer. På bilden syns skrovgenomföringen. Alla kopparledningar var förfyllda av kylfirman, så de var bara att skruva på när alla delar var på plats.

Anläggningen drivs av ett 80Ah batteri som laddas av en 25W solpanel. Den skulle dock behöva kompletteras med ytterligare en för att kunna gå i princip oavbrutet under hela sommaren. Som det är nu blir man glad när man ser ett eluttag efter fyra, fem dagar…

IMG_2178

Den jobbar på rätt bra. Gillar man t.ex frysta oliver är det bara att vrida på fullt.