Förstävs-fix

Våren 2011

IMG_0804Det gamla förstagsfästet kändes minst sagt tveksamt i fråga om hållfasthet. Förseglet har vid något tillfälle konverterats till rullegenua, något som nu är borttaget. Återstod bara att fixa till ett nytt förstagsfäste och på samma gång byta bultarna och snygga till förstäven.

IMG_0813Stäven är av ek, men har varit betsad och skulle nu få tillbaka sin ljusa färg, för att framhäva linjerna. Det här partiet har reparerats någon gång förut. Det trä som är borttaget på bilden var limmat, men fogen hade börjat släppa. Trät sprack tyvärr lite när jag skulle slå ur de rostiga järnbultarna från insidan.

IMG_0750Här syns de nya rostfria bultarna som är ihopsvetsade med en avlång bricka. Den ska försänkas i trät och täckas med en ny ekbit så stäven blir snygg.

IMG_0752Att köra överhandsfräsen rakt in i stäven var inte helt lätt. Jag fick bygga ett stöd som hängde över däck, så att fräsen kunde jobba vinkelrätt. Här är sprickan är lagad och hålen förstärkta med epoxi.

IMG_0762En ny ekbit limmad på plats. Den ska putsas med hyvel och sedan slipas och fernissas. Därefter ska en ny stävskena i rostfritt skruvas fast. Den har halvrund profil och löper hela vägen från förspetsen ner till strax under vattenlinjen. Strecket vid den vinklade skarven kommer vara det enda som svallrar om reparationen när allt är klart.

IMG_1857Bilden är visserligen tagen vid sjösättningen året efter, men visar hur resultatet blev. Snyggare med ek, tycker jag.