Låt spriten göra jobbet

Våren 2016

Rinnande vatten gör sig bäst från kran och inte från tak. Det har visserligen inte droppat särskilt mycket, men rufftaket har länge behövt en översyn och lite ny fernissa. Först tänkte jag montera av ribborna, lägga ny duk – som i originalkonstruktionen – och montera tillbaka ribborna. Men efter att gjort en överslagsberäkning och funnit att det var c:a 500 proppar som skulle ut och sedan erättas med nya, nöjer jag mig med att linolja ribborna på plats för att förhoppningsvis få dem lite tätare.

IMG_5776

Det känns alltid lite tråkigt att gå loss med skrapa och värmepicka på gammal mahogny och tunna ut den ytterligare, så jag bestämde mig för att testa en ny metod för att avlägsna fernissan. Båtbyggare Anders Anell tipsade om att T-sprit löser hartsen i enkomponentsfernissa och gör att den släpper från underlaget.

Ett stort badlakan indränkt i T-sprit och täckt av byggplast fick verka 48 timmar (24 var inte tillräckligt). Sen var det bara att lyfta bort den mjuka krulliga fernissan, utan att ett enda träfiber gått till spillo. T-sprit som råkar rinna ner på däck hinner dunsta innan den kan göra någon verkan där.

IMG_5818

Bilden är tagen runt nyår. Taket är endast grovsicklat. Linoljan får suga in ordentligt, sedan härda så länge det är möjligt, med förhoppning om att slippa blåsor under den nya fernissan vid heta sommardagar.