Ny ränna till bomnocken

Försommaren 2013

Blåsuts bom har haft en skena med travare för att sträcka liket. Skenan hade dessvärre börjat lossna av påfrestningar, och gamla lagningar i trät börjat spricka. Istället för skena och travare ville jag ha en likränna i trä hela vägen ut till nocken, så det var bara att köpa en bit spruce och plocka fram fogsvansen.

Blåsut är utrustad med ett rullrevbeslag framme vid masten. Nockbeslaget – som låter bommen rotera vid revning – har inte använts som skotpunkt, utan skotet har suttit i en fast ögla på undersidan av bommen. Det har därför inte gått att reva storseglet utan en massa krångel.

Det var lika bra att ta bort allt gammalt sprucket trä och alla gamla lagningar. Det knepigaste var att såga rakt och horisontellt.

Trät var i fint skick. Här syns också skruvhålen till den gamla skenan.

Urfräsning av likrännan. Viktigt att det inte blir ett hack inne i rännan som repliket kan fastna i, eller som kan skava på segelduken.

De båda halvorna limmas med epoxi.

Förmodligen hade den tunna överkanten blivit starkare om jag lagt ådringen åt andra hållet.

Här ska det nygamla beslaget monteras.

En tamp från skothornet i seglet – via en trissa i nockbeslaget – fram till masten, gör att man kan justera liksträckningen under segling även när bomnocken inte är åtkomlig från sittbrunnen. Hela bomen är nu fri att rotera vid revning, alltmedan skotet sitter kvar i sitt nygamla fäste. Eventuellt kommer jag också montera en dirk i den övre öglan.