Om Blåsut

Blåsut är en segelbåt av typen Nordisk Kryssare 5½. Hon ritades 1934 av Knud H. Reimers på uppdrag av direktör Sven Frisell och byggdes under våren på Williams varv i Motala, för att levereras i Göteborg den 3 juli. Priset var 7.530:- för segelklar båt inklusive inventarier såsom flagga, ankare, pump, båtshake etc. I betällningskontraktet kan man läsa alla detaljer.

Blåsut är i bra bruksskick och har kvar mycket av sin ursprungliga inredning, utrustning och rigg. Bl.a. finns originalseglen i bomull kvar – tre försegel och ett storsegel med tillhörande säckar. Hon seglar fantastiskt, är någorlunda bekväm att bo i och är (tycker förstås jag) världens vackraste segelbåt.

Läs mer om specifikationerna på faktasidan, och om båtklassen på 5½-förbundets sida.

Blåsut har sin hemmahamn på Långholmen hos Göta SS i Stockholm. Hon seglade länge under namnet Bisette, men återfick sitt ursprungsnamn 2010. Inte bara för att Blåsut är ett stenhårt namn för en 80-årig träbåt, men också för att jag inte tycker att man ska döpa om båtar. Hon har, såvitt jag vet, bara haft fem ägare före mig.

logo_alpha_smallDet finns en systerbåt som är byggd året efter, enligt samma ritning. Hon heter S13 Intarsia, och seglar även hon i stockholmsvatten. Läs Reimers egna ord om de två båtarna i den här artikeln ur Rodret från 1935.


Den här sidan är tänkt som en informationssida för Blåsut, men också en blogg där jag berättar om diverse renoveringsarbeten och seglingar.

Jag, som för närvarande har vårdnaden om denna kulturskatt heter Max Linder och har haft träbåt i c:a 15 år. När jag inte seglar eller meckar med båten jobbar jag med att skriva musik.

IMG_2327